Occasions, waar moet je op letten

Als je geen budget hebt om een nieuwe auto te kopen dan kun je in ons land putten uit een werkelijk astronomisch aanbod van goede en minder goede occasions. De kans dat je tussen de occasions een uitstekende wagen vindt is even groot als dat je een kat in de zak koopt. Toch zijn er wel degelijk een aantal zaken waar je op kunt letten als je een keuze wilt maken uit de occasions die beschikbaar zijn om die kat in de zak te vermijden.

Aangesloten bij de BOVAG

Je weet nooit precies wat je krijgt als je een keuze maakt uit een van de duizenden occasions die te koop staan. De praatjes van de verkoper zijn altijd glad, en voor het overige moet je maar hopen dat je zo lang mogelijk plezier aan de auto beleeft. Wat je wel kunt doen om het risico te beperken, is zelf vooronderzoek doen. Bepaal eerst het merk en model dat je graag wilt, en bekijk vervolgens verschillende occasions die aan je wensen voldoen. Zo krijg je een goed beeld van de gevraagde prijzen en betaal je in elk geval nooit te veel. Controleer ook of het bedrijf waar jij de auto wilt kopen is aangesloten bij de BOVAG, dit biedt je namelijk wat meer zekerheid over de service en de garantie.

Let op krassen en andere schades

Tegenwoordig kun je via de website aan alle relevante gegevens van occasions komen. Leg die gegevens naast die van het autobedrijf om te zien of ze overeenkomen. Aan de hand van de Nationale Autopas (NAP) kun je ook checken of de kilometerstand klopt of dat er met de teller is gerommeld. Uiteraard loop je bij het garagebedrijf waar je van plan bent een occasions te kopen de auto helemaal bij langs en let je scherp op krassen en andere schades.

Vraagtekens bij de conditie van de auto

Doe ook altijd even de motorkap open, zowel voor als na de proefrit. Hoewel je aan de buitenkant niet kunt zien of de auto motorisch in orde is, kun je wel waarnemen of alles netjes en schoon is. Is dit ook nog het geval na de proefrit dan is dit in elk geval een goed teken. Ziet de motor er na de proefrit heel anders uit en is de motor vies, dan kun je grote vraagtekens plaatsen bij de conditie van deze auto. Schrale troost is dan dat er nog duizenden en duizenden andere occasions te koop staan die wellicht motorisch wel in orde zijn.