Rijles

Motorrijles

Als je in het bezit wilt komen van het rijbewijs, dan dien je voor je examen kunt doen rijles te volgen. Gemiddeld genomen neem je voor het autorijbewijs tussen de dertig en veertig rijlessen voor je in staat geacht wordt examen te doen. Voor een motorrijbewijs ligt dat wat aantal wat lager.

Leren het voertuig te beheersen

Rijles dus, een uur lang leren het voertuig te beheersen en je te kunnen handhaven in het steeds drukker wordende verkeer. De rijscholen die rijles aanbieden doen dat over het algemeen voor ongeveer hetzelfde uurtarief, al heb je we altijd prijsstunters in de markt. Kiezen voor een rijschool die goedkoper rijles aanbiedt is niet altijd voordeliger, want soms ben je bij die rijschool veel meer lessen nodig. En dan is het voordeel al weer verdwenen.

Let vooral op het slagingspercentage

Het is beter om bij de keuze waar je rijles neemt naar het slagingspercentage van de rijschool te kijken. Tegenwoordig is het door het CBR verplicht dit percentage prijs te geven. Dat cijfer zegt vaak meer over de kwaliteit van rijles. Er zijn echter ook mensen die kiezen op basis van het merk auto of motor waarin en waarop gelest wordt. Of ze willen per se steeds dezelfde instructeur. Het volgen van rijles wordt door leerlingen vaak als heel interessant ervaren, al denken de kandidaten vaak dat ze veel eerder klaar zijn dan dat de rijschoolhouder ze geschikt vindt voor het examen.

Kun je omgaan met de druk?

Het volgen van een rijles is meer dan alleen het beheersen van de auto. Het is ook leren omgaan met je zenuwen, helemaal als het examen voor de deur gaat. Er zit ineens iemand anders naast je, je voelt druk en weet dat je eigen auto thuis al op je staat te wachten. Het afleggen van het examen is presteren onder druk. De tijdens de rijles uitblinkende kandidaten kunnen er vanwege de factor stress langer over doen het rijbewijs te halen dan iemand met minder vaardigheden. Behalve rijvaardigheid dienen de kandidaten ook het een en ander van het voertuig te weten en als ze examen doen hebben ze het theoriediploma al in hun bezit. Gemiddeld genomen slaagt de helft van de kandidaten in een keer voor het rijbewijs, en ook de jongens en meisjes die in een keer slagen houden elkaar aardig in evenwicht. Jongens rijden dus niet beter dan meisjes.