Rijschool

Een rijschool leert mensen autorijden en wel zo dat de kans op slagen voor een rijbewijs certificaat het grootst is. De opleiding die de rijschool verzorgt bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Je hebt een rijschool die alleen autorijlessen aanbiedt, maar er zijn ook rijscholen die opleidingen voor de motor, scooter, taxi en vrachtauto aanbieden.

Tussen de 35 en 40 rijlessen

Door het volgen van rijlessen bij de rijschool word je opgeleid tot iemand die veilig en gecertificeerd automobilist is en die optimaal voorbereid aan het praktijkexamen deelneemt. Mensen vanaf 16,5 jaar kunnen via de rijschool al de eerste rijlessen volgen. Gemiddeld genomen zijn tussen de 35 en 40 rijlessen van de rijschool nodig om een reële kans te maken op het rijbewijs certificaat. De keuze voor een rijschool is soms best ingewikkeld, daarom biedt een rijschool vaak een eerste gratis proefles aan.

Rijbewijs halen via een spoedcursus

De autorijschool verzorgt soms ook een theoriecursus, dit is echter niet altijd het geval. Veelal doen de cursisten van de rijschool aan zelfstudie en worden theoriecursussen uitbesteed aan grotere theoriecentra. Een rijschool kan ook spoedcursussen aanbieden. Dit zijn wat zwaardere rijbewijs opleidingen die het mogelijk maken je rijbewijs tussen de vijf en tien dagen te halen. In die gevallen moet dus binnen enkele dagen alle stof behandeld zijn, iets dat vooral een grote dosis discipline van de kandidaat vraagt.

Rijles duurt vaak een uur

Autorijscholen bieden negen van de tien keer een rijles aan van een uur, hoe dichter het examen nadert hoe langer de lessen vaak duren om zo gevoelsmatig de puntjes nog even op de i te zetten. Tijdens een rijles van de rijschool wordt aandacht besteed aan het beheersen van het voertuig en zeker ook kijktechnieken, schakelen, remmen, sturen, bochten, parkeren, verkeerssignalen en rijden zowel binnen als buiten de bebouwde kom.

Autorijschool

In de vertrouwde auto

De namens de rijschool aangestelde instructeur geeft instructies en advies en laat de kandidaat zich zo prettig mogelijk voelen tijdens een rijles. Anno 2019 betaal je tussen de 30 en 43 euro per uur voor het volgen van een rijles. Vanwege de enorme concurrentie onder de rijscholen zijn er aanbieders die flink onder de prijs gaan zitten en worden regelmatig rijlessen tegen stuntprijzen aangeboden. Is het tijd voor het praktijkexamen, dan kan de kandidaat ervoor kiezen om de eigen rijinstructeur mee te nemen en bovendien wordt vaak gereden in de vertrouwde auto van de rijschool waarin ook de rijlessen zijn gevolgd.