Wanneer moet je je versnellingsbak vervangen?

Het is belangrijk om te weten hoe je kan herkennen dat je versnellingsbak niet goed functioneert. Het op tijd herkennen kan veel ellende besparen.

Opbouw versnellingsbak

Een versnellingsbak ziet er best gecompliceerd uit. Een versnellingsbak bestaat uit vaste en beweegbare assen die in lagers lopen, met daarop draaiende tandwielen. Deze zorgen dan via de schakelpook en eventuele schakelstangen dat er geschakeld kan worden met behulp van schakelvorken.

Slechte transmissie herkennen

Een slechte transmissie herken je als je niet soepel meer kan schakelen. Als je niet meer soepel kan schakelen, zal je vaak ook een krakend geluid horen. Het klinkt dus allemaal niet zoals het hoort. Een typisch kenmerk is een verspringen van de versnelling. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Vaak komt het door versleten synchromeshringen.

Versnellingsbak vervangen

Het is bijna onmogelijk om zelfs je versnellingsbak te vervangen. Het is namelijk belangrijk om er veel verstand van te hebben. Daarnaast heb je ook de geschikte apparatuur nodig om je auto te repareren. Het is ook een risico wanneer je het zelf doet. Misschien maak je hem namelijk wel kapot.

Wanneer je dus je versnellingsbak moet vervangen kan je beter een specialist inschakelen. Dat kan bij een autogarage. Een automonteur heeft voldoende verstand van dit soort zaken. Daarnaast heb je ook garantie op een goed werkend product. Wanneer dit niet werkt, kan je altijd weer contact opnemen met een autogarage.

Autogarage

Als je niet zoveel verstand hebt van auto’s en je moet je versnellingsbak vervangen, dan kan je natuurlijk gewoon een autogarage inschakelen. Zo’n garage kan je dan helpen om je auto weer te laten functioneren zoals je gewend bent. Zelf hoef je dan geen verstand te hebben van auto’s.

Als je een autogarage inschakelt, moet je natuurlijk wel een bedrijf hebben die verstand heeft van dit soort klussen. Daarvoor kan je een zoekmachine gebruiken. Je komt dan al snel websites tegen die gespecialiseerd zijn in dit soort klussen. De meeste garages zullen deze klus aan kunnen nemen. Het komt namelijk regelmatig voor. Dat scheelt, want de garage in je buurt zal dit dan dus ook kunnen.

Voordat je een opdracht geeft, is het verstandig om je voldoende te laten informeren. Wat is de tijd en wat kost het bijvoorbeeld.

Kosten vervangen versnellingsbak

Als je je versnellingsbak laat repareren bij een dealer of garage die gespecialiseerd is, zal je een bedrag betalen van ongeveer 2500 euro. Dit is wel inclusief montage.